Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Божидар Лукарски: Има интерес от турски инвеститори към големи инфраструктурни проекти у нас

Божидар Лукарскийснимка: kanal3.bgБожидар Лукарский

Има сериозен интерес от различни турски инвеститори към големи инфраструктурни проекти, към изграждането на мощности и разширяването на такива в България. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски в предването „Денят започва" по БНТ.

По думите му българската икономика отбелязва ръст от 2,9 % през първото тримесечие на годината, страната става привлекателна за инвеститорите дестинация, като в момента се забелязва разширяване на съществуващи инвестиции, включително намерения за турски такива.

Икономическият министър определи България като остров на спокойствието на фона на случващото се в Турция. Според него независимо от трусовете в геополитически план, никога отражението не е само негативно или позитивно. „Негативите са спад на лирата и сериозно понижаване на кредитния рейтинг, което ще доведе до сериозен отлив на капитали от Турция. Това обаче е една възможност за България”,коментира той.

„Възможност като остров на спокойствието част от тези капитали и инвестиции да бъде насочен към България. Естествено, че отливът на туристи от Турция е нормално поне една част от тях да бъдат насочени към нашите курорти, когато масово се отказват регистрации”, поясни той. Министър Лукарски допълни, че от друга страна Турция е в топ 6 на търговските партньори на България.

„Неминуемо тази ситуация ще се отрази на салдото, спадът на лирата прави турският износ по-конкурентноспособен, особено към страните от ЕС, но от друга страна - обратно. Това няма да е добре за българския износ към Турция. Все пак да не правим крайни обобщения, защото ситуацията се променя с дни", каза още Божидар Лукарски.

По думите му се чуват се слухове за по-висока инвестиционна активност след опита за преврат. „Има сериозен интерес от различни турски инвеститори към големи инфраструктурни проекти, към изграждането на мощности, и ако щете, разширяването на такива в България. Има поле за разширяване на инвестиционните намерения на Турция, но всичко зависи пак от развитието на обстановката, защото не е тайна, че бизнесът обича спокойствието", коментира икономическият министър. / Фокус

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.