Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Симеон Дянков: Трябва да вървим по-бързо към Европейския банков съюз

Симеон ДянковСимеон Дянков

„Стрес тестовете като цяло показват, че банките ни са добре. Има само две банки, които са с българска собственост имат много препоръки, които трябва да изпълняват. Изводът е – трябва да вървим по-бързо към Европейския банков съюз. Ако имаше Европейски банков надзор, КТБ нямаше да фалира. Понеже този надзор осигурява стабилност”, коментира в студиото на „Здравей, България” бившият финансов министър Симеон Дянков относно доклада на БНБ, който излезе в събота.

А ще се увеличат ли цените, ако България влезе в Еврозоната?

„Не, защото вече левът е вързан с курса на еврото. Две са промените, които ще настъпят от влизането ни в ЕС – Европейския банков съюз, но това може да стане и без влизане в Еврозоната и това трябва да направим. България държи огромен резерв от 24 млрд. лв., който няма да ни е необходим, ако влезем в Еврозоната. Парите могат да се използват за социална политика”, добави Дянков.

Изтокът или Запада в икономическите отношения на страната ни?

„Трябват ни и Запада, и Изтокът. Защото ние сме по средата – голяма част от потока туристи идват от Изтока. Относно енергийни проекти, трябва да правим разлика. Относно проекта „Белене” трябва да сложим точка и да кажем, че изпозването на електроенергия пада и не ни трябва този проект. И проекта „Бургас-Александруполис” също не ни трябва. Темата „Южен поток” може да е полезна, но затова е нужна и Русия, и ЕС. България може да спечели от този проект”, коментира Дянков.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 17 Август 2016 10:37