Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Догодина най-много се вдигат разходите за образование и отбрана, обяви Горанов

Владислав Горановснимка: dnevnik.bgВладислав Горанов

За следващата година се очертават два основни приоритета като номинално увеличение на разходите. Единият е свързан с програмите за оптимизация на армията, а другият - с дългосрочните инвестиции в образованието. Това заяви днес пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, който заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова провери ремонта в Софийската математическа гимназия.

За втора поредна година Министерството на финансите отпуска средства за ремонти в това училище като през тази година за целта са отделени 500 хил. лв., съобщи БТА.

Средства за ремонти в елитното образование са отпуснати и за математическите гимназии в Стара Загора, Плевен и други градове, посочи министър Горанов. По думите му това е една идея на оглавяваното от него министерство да насочи усилия към елитното образование, тъй като по-голямата част от усилията на Министерството на образованието са насочени към по-пълно обхващане на децата в задължителната училищна възраст.

Според министъра приоритет трябва да е постигането на средно ниво на качествено образование и да няма отпаднали от образователния процес. Министър Горанов е на мнение, че трябва да се обръща внимание на училищата, които дават най-доброто образование, защото те са били изоставени в годините.

Министър Горанов изрази съжаление, че най-често дебатът за средствата на образование се води количествено, без да се дава отговор на въпроса с какви мерки и инструменти ще се постигне по-добро качество.

Напоследък държавните зрелостни изпити показват лоши резултати, посочи министърът. Според него на фона на увеличаване на разходите за средно образование трябва да се фокусираме върху мерки, които ще решат проблема с качеството на образованието.

Задължително трябва да се насочим към привличането на млади учители в системата на средното образование, отбеляза министър Горанов. Той припомни, че преди години в училищата са влизали най-добрите 30 на сто от студентите, които напускат висшите училища, а в последните години работата в средното образование не е толкова атрактивна, независимо от усилията и увеличаването на заплатите.

Затова според Горанов специалистите в сферата на образованието трябва да предлагат иновативни решения за повишаване на качеството на образованието. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 17 Август 2016 14:34