Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Прогноза: Средната заплата ще се повиши над 1000 лева тази година

Цветан Симеоновснимка: dariknews.bgЦветан Симеонов

Брутният вътрешен продукт (БВП) ще се увеличи през тази година с 3 процента, а средната работна заплата ще се повиши над 1000 лева. Това прогнозира председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов пред БТА. По данни на националната статистика средната брутна работна заплата за второто тримесечие на годината е 946 лева, като спрямо зимата е нараснала с 2.6 на сто.

Очакваме балансът от положителните и отрицателните фактори, влияещи върху българския бизнес, да бъде с положителен знак, каза Симеонов. България не допусна увеличение на данъчните ставки, запази се благоприятната среда за инвестиции, въпреки тяхната плахост, посочи Симеонов.

На пръв поглед пренасянето на туристи и на инвеститори към нас има краткосрочен характер, но се радваме, че външната политика на държавата е насочена към стабилизиране на обстановката и това в дългосрочен план ще има положителен ефект, каза председателят на БТПП.

Движещите сектори на икономиката остават високите технологии, аутсорсингът, производството на автомобилни и на машинни части, фармацията и козметиката. Основните пречки пред бизнеса са административната тежест, достъпът до финансиране и честата смяна на законодателството, каза Симеонов.  / Дарик

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.