Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

SOCAR навлиза на петролния пазар в България?

SOCAR навлиза на петролния пазар в България?

Държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR се интересува от навлизане на пазара на петролни продукти в България, каза директорът на SOCAR Balkan Мурад Хайдаров пред репортери, предаде агенция Trend. Хайдаров отбелязва, че в момента компанията води разговори за възможностите да се използват българските газови и петролни продуктови пазари.

"Това са разговори в развитие. Вярваме, че този пазар е много обещаващ. От българска гледна точка, това касае диверсификацията на доставката на петролни продукти. Все пак това е дългосрочен проект. Въпросът ще бъде дискутиран по време на предстоящата среща на Азербайджанско-българската междуправителствената комисия в Баку", каза директорът на държавната петролна компания.

Четвъртата среща на Азербайджанско-българската междуправителствена комисия за търговия, икономика, научно и техническо сътрудничество ще се проведе на 27-29 септември в Баку.

България е един от купувачите на азербайджански газ, посочва електронното издание и допълва: "Държавата ще започне да получава газ от Азербайджан от 2020. Българското правителство планира да купува 1 млрд. кубически метра газ годишно с възможност за увеличаване на обемите в бъдеще".

Към настоящия момент преговорите за доставка на азербайджански газ през Интерконектора Гърция-България (IGB) продължават, като IGB се очаква да бъде свързан с Трансадриатическия тръбопровод (TAP), част от Южен газов коридор", пише News.az, като подчертава, че "България вярва, че това не е единствената сфера на сътрудничество в енергийния сектор, която може да коментира".

Българското правителство е предоставило пакет от проекти на Азербайджан през 2015 година за енергийно сътрудничество. Азербайджанската държава е получила предложение да участва в построяването на бензиностанции, да инвестира в построяването на петролни и газови хранилища и рафинерии. / bloombergtv.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.