Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

И за октомври се очаква излишък в бюджета от 3.8% от БВП

И за октомври се очаква излишък в бюджета от 3.8% от БВПснимка: bgonair.bg

На база на предварителни данни и оценки Министерството на финансите очаква и месец октомври консолидираният бюджет да завърши с излишък. Прогнозата е той да бъде 3.8% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Такъв е той и за септември, където данните са вече на базата на реалното изпълнение.

През октомври миналата година в консолидираната фискална програма (която включва освен републиканския бюджет и бюджетите на социалното осигуряване, бюджета на съдебната власт, бюджетите на общините, бюджетите на ВУЗ, БАН, БНТ и БНР, извънбюджетни фондове и сметки и др.) излишъкът беше 0.1% от БВП, припомнят от финансовото ведомство.

Оттам допълват, че подобрението на бюджетната позиция продължават да бъдат по-високите приходи и по-ниското усвояване на капиталовите разходи. Уточнява се, че излишъкът по европейските средства е в размер на 1.6% от прогнозния БВП. Това се дължи на факта, че усвояването на европейските средства от новия програмен период все още не е особено активно. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники