Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българската икономика продължава да расте и без чужди инвестиции

Българската икономика продължава да расте и без чужди инвестицииснимка: bnr.bg

Според последните официални данни, икономическият растеж в страната досега за годината е 3.5%, докато преките чуждестранни инвестиции регистрират невиждан спад от над 21%. Темповете на растеж може да не спират дъха, но все пак поставят страната на второ място в Европа, където средното равнище е 1.8%. Още по-впечатляващи са те на фона на драматично малкото чужди капитали, които са влезли в страната за същия този период – малко над 600 млн. евро. И на всичкото отгоре платежният баланс на България е положителен с над 400 млн. евро и годината ще завърши без бюджетен дефицит. Най-много пари са дошли от малката, но икономическа мощна Нидерландия, следвана от основния икономически и търговски партньор на България - мощната Германия,  и от изпадналата в тежка дългова криза съседна Гърция. За тази последната третото място сред най-големите капиталовложители в България е малко странно, но то говори единствено за бягството на капитали и фирми от Гърция. Говори се, че десетки хиляди гръцки фирми са се прехвърлили в България с цел да избегнат затягането на фискалния режим там и да се възползват от благоприятните данъчни условия тук. И още нещо любопитно – близо 10% от чуждите инвестиции в страната са в недвижими имоти. Тук с огромна преднина на първото място се нареждат състоятелните швейцарци.

На пръв поглед всички тези цифри си противоречат и звучат нелогично. Една малка и с немощен национален капитал икономика като българската не би трябвало според науката да може да се развива успешно без приток на свежи пари от вън. А без приток на пари от вън, платежният баланс би трябвало да е отрицателен и да има бюджетен дефицит. Това е според теорията, то практиката в България доказва, че действието на икономическите закони зависи преди всичко от правилното им приложение от хората и от техните умения да ги използват в полза на нацията. Това е политиката. Към това следва да се добави и благоприятната международна обстановка, в която се развива в момента българската икономика – всичките й основни икономически и търговски партньори от ЕС са в икономически възход и това само стимулира търсенето на стоките и услугите на българските фирми.

Този факт има един съществен аспект по отношение на чуждестранните инвестиции. Първо, когато е налице икономически ръст и добри условия за инвестиране в собствената ти страна, всеки инвеститор ще предпочете да вложи парите си в националната индустрия поради редица психологически, икономически, юридически, културни и чисто човешки причини. Това означава, че свободните капитали ще бъдат по-малко склонни да напускат страната си в търсене на по-изгодни, но и по-рискови и непознати дестинации. Това може би обяснява в известна степен и минималния приток на чужди капитали в страната. Но тук пък трябва да се погледне и от другата страна. Неведнъж е казвано, че България е изключително отворена в икономическо отношение страна, което означава много чувствителна и зависима от състоянието на различните международни пазари. Но това означава също така, че след като е толкова отворена като икономика, значи мнозина са се възползвали от българското икономическо гостоприемство и са се установили в страната. И това е точно така.

Похвален икономически ръст и ниски чужди инвестиции – това е положението в момента. Според експертите обаче предстоят плавни промени още от догодина. Смята се, че българската икономика е достигнала върха на икономическия цикъл и от тук нататък ще следва постепенно охлаждане. Как ще се отрази това върху притока на чужди капитали, които ще станат още по-нужни на страната, е рано да се прогнозира. Още повече, че предстоят и няколко месeца на политическа нестабилност до следващите извънредния парламентарни избори и сформирането на ново Народно събрание и ново правителство.  / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.