Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

До септември износът за ЕС е нараснал с 6%

До септември износът за ЕС е нараснал с 6%

През периода януари - септември износът на България за ЕС нараства с 6% спрямо същия период на 2015 г. и е в размер на 23 млрд. лв. Вносът от ЕС се увеличава с 1.5% и достига 24.5 млрд. лв. Това показват предварителните данните на НСИ.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 64.4% от износа за държавите - членки на ЕС.

Само през септември износът за ЕС нараства с 14.7% в сравнение със съответния месец на предходната година и е за 2.8 млрд. лв., а вносът е за 2.7 млрд. лв. се увеличава с 2.4%.

При износа най-голям ръст е отбелязан в секторите "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (30.6%) и "Химични вещества и продукти" (19.0%). Най-голям спад се наблюдава в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти" (23.9%).

Вносът на България от ЕС през деветте месеца се увеличава с 1.5% спрямо същия период на предходната година и достига 24.5 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Полша.

През септември вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 2.4% в сравнение със септември 2015 г. и е за 2.7 млрд. лв.

При вноса най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (12.5%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" (26.6%).

Външнотърговското салдо на България с ЕС за периода е отрицателно и е на стойност 1.5 млрд. лв. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.