Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В морски общини ще събират подписи срещу рестарт на Бургас-Александруполис

В морски общини ще събират подписи срещу рестарт на Бургас-Александруполисснимка: dnevnik.bg

Подписка против рестарта на нефтопровода Бургас-Александруполис организира в общините Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево Национална асоциация „Българско Черноморие“.

Организацията смята, че има вероятност проектът да бъде отворен заради публикуван проект на решение на МС с дата 2 февруари 2017 г. В проекта се предлага увеличаване дела на държавата в проекта като едноличен собственик на капитала със 120 хил. лв. от бюджета на Министерство на финансите.

В мотивите към проекта се казва, че със средствата от увеличението „Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ” ЕАД ще изпълнява своите финансови ангажименти през 2017 г. като акционер в международната компания „Транс Болкан Пайплайн Б. В.”. Тя бе създадена по силата на Междуправителствено споразумение за сътрудничество между Руската федерация, България и Гърция. Споразумението бе прекратено от българския парламент през 2013 г.

Национална асоциация „Българско Черноморие“ смята, че така служебното правителство започва подготовка за нов старт на проекта. Организацията припомня, че проектът беше спрян и заради обществен натиск в морските общини, които имаха опасения за развитието на туризма.

„Разтоварването на суров петрол от танкери в открито море е екологична бомба“, заявява организацията. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники