Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България харчи 13,3% от БВП за социална защита

България харчи 13,3% от БВП за социална защитаснимка: investor.bg

България е похарчила 13,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) за социална защита, сочат последните данни на Евростат за направените през 2015 година разходи за публични услуги. Средствата, отпуснати от правителството за социална подкрепа, са най-големият разход за публични услуги – 32,6% от всички.

Следват парите, заделени за икономическо развитие (6,1% от БВП) и за здравеопазване (5,5% от БВП). Парите за образование са 4% от БВП. За отбрана правителството е заделило 1,4% от БВП.

Като цяло страните от ЕС заделят 19,2% от БВП за разходите за социална защита, показва още статистиката. Основна част от тези средства отиват за подкрепа на възрастните хора (10,3% от БВП), както и за хората в неравностойно положение (2,8%).

Структурата на разходите за социална защита в България е подобна – най-много средства отиват за подкрепа на възрастните хора (9,9% от БВП) и за семействата с деца (2,4%). За хората в неравностойно положение се отделят 0,2% от БВП.

Най-много средства за социална защита заделят правителствата на Финландия (25,6% от БВП), Франция (24,6%) и Дания (23,6%), показват още данните на Евростат. В Гърция пък оказват най-голяма подкрепа на възрастните хора като част от разходите за социална подкрепа (15,7% от БВП). В южната ни съседка за социална защита се отделят 20,5% от БВП.

Най-малък дял за социална защита се отделят в Ирландия (9,6% от БВП), Литва и Латвия (по малко над 11%) и в Румъния (11,5%). / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.