Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Георги Стоев: Реалните доходи на населението бележат чувствителен ръст след присъединяването на България към ЕС

Георги Стоевснимка: bnr.bgГеорги Стоев

От присъединяването на България към ЕС преди 10 години до сега икономиката на страната нарасна с около 74%. Важно е да се отбележи, че инфлацията през този десетгодишен период беше около 41%. Тоест в реално изражение икономиката на страната се увеличи с близо ¼, заяви за Радио България икономистът от „Индъстри уоч” Георги Стоев. Ръстът на заплатите през тези 10 години е около 170% и изпреварва значително ръста на БВП. С други думи, наблюдава се доста сериозен ръст на разполагаемия реален доход на населението, каза Георги Стоев и допълни:

Производителността на труда в страната расте с добри за Европа темпове и заплатите успяват да компенсират недостига на човешки капитал в някои сфери. Ще дам пример с преработващата промишленост в Пловдив, където заплатите през последната година са нараснали с около 10%. В момента работодателите в индустриална зона Пловдив планират ръст на възнагражденията с нови 8% всяка година. Така че на този фон може би трябва да се преосмислят всякакви искания за политическа намеса и регулиране на заплатите в България.

Най-големият дисбаланс на регионално ниво по показателите „покупателна способност” и „богатство на населението” се наблюдава между София и останалите региони на страната. В столицата има огромна концентрация на икономическа активност и активно население, а разликата в заплащането спрямо някои региони е в пъти. Дисбалансите между Северна и Южна България също са фрапиращи. В регионите на север от Стара Планина са заети едва 29% от всички заети българи. Радващото е, че някои индустрии като софтуерната и донякъде аутсорсинга много бързо стопяват разликата между София и останалите градове. Трябва да отбележим, че заплатите в софтуерната индустрия в София и Пловдив са почти еднакви. В момента Пловдив е във фокуса на тези индустрии, но скоро те ще се насочат и към други градове като Велико Търново, Бургас и Благоевград, където има университети, допълва Стоев:

В Северна България проблемът не е толкова в заетостта, а в това, че хората там произвеждат малка добавена стойност. Трябва да се заложи на инвеститори, които отварят малко работни места, но с висока добавена стойност. Регионите в Северна България и обезлюдените региони се нуждаят от такъв тип работодатели и индустрии, а не от тези, които в последните години разкриваха по няколко стотин и дори няколко хиляди работни места. По този начин и инвеститорът няма да бъде разочарован от недостига на кадри, и хората в региона ще бъдат щастливи, че работят с висока производителност и бърз ръст на доходите.

Догонва ли България другите страни от Централна и Източна Европа по тези показатели, или напротив – ножицата все повече се разтваря?

Да, има догонване. Това се вижда от статистиката на Евростат. Това, което е по интересно, е, че регионите в България се движат на много различни скорости. Например София вече е по-богат регион от някои  региони в Гърция и Португалия. В същото време някои региони в Северна България остават най-бедните в Европа. Така че моят съвет е, когато се правят тези сравнения, да не се гледат толкова националните икономики, а да се сравняват регионите, особено във времената, когато инвеститорите оглеждат конкретни градове или области и не се интересуват чак толкова в коя национална юрисдикция инвестират в ЕС.

Попитахме Георги Стоев как ще повлияе на цените на стоките и услугите присъединяването към Еврозоната?

Няма основание да очакваме ръст в цените след приемане на еврото, при положение че ние вече използваме еврото като резервна валута. В момента, в който чисто формално заменим левовете с евро, е възможно някои търговци да се опитат да повишат цените, но в крайна сметка пазарът е отворен и конкурентен, а икономиката внася голяма част от потребителските стоки в евро в момента. Затова няма причина тези цени да се променят в денят, в който еврото стане официална валута в България.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники