Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Първият у нас интермодален терминал откриха край Пловдив

Христо АлексиевХристо Алексиев

До средата на годината очаквам да бъде завършена рехабилитацията на последната отсечка от Септември до Стамболийски, с което ще бъде готова цялата жп линия Септември – Бургас. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, по време на откриването на обновената жп линия Стамболийски – Пловдив и новоизградения Интермодален терминал – Пловдив.

Министър Алексиев съобщи още, че по линия на Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г., в модернизацията на направлението от Септември до Пловдив са инвестирани 630 млн. лв. „До средата на годината обновената жп линия от Септември до Бургас ще позволява движение на пътническите влакове със скорост до 160 км/ч“, посочи той. По думите му, разстоянието от Септември до Бургас ще може да бъде изминавано за под 3 часа, с  което времето се съкращава наполовина. Министърът на транспорта допълни, че очакванията са до 2022 г. да бъде завършена изцяло железопътната магистрала, свързваща Сърбия, през България до Гърция и Турция, и през пристанище Бургас към Близкия Изток.

Христо Алексиев обясни, че новите жп линии са електрифицирани и оборудвани със съвременни ERTMS системи, които са съвместими в цяла Европа и осигуряват най-високо ниво на безопасност. „Паралелно с инфраструктурата, обновяваме и жп гарите по новите трасета, за да осигурим по-голям комфорт на пътниците“, поясни той.

„Пловдив е кръстопът между два европейски коридора, както и пресечна точка на две пътни и железопътни магистрали. Това е причината, именно тук да бъде построен първият интермодален терминал, изграден с европейски средства“, заяви министър Алексиев, и допълни, че обектът вече има Акт 16.

По думите на министъра, след реализацията на транспортните проекти в района на град Пловдив в последните години, той вече има всички предпоставки да се превърне в логистичен център за бизнес и търговия.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.