Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Зеленчуците и международните полети свалиха цените през март

Зеленчуците и международните полети свалиха цените през март

Въпреки обявеното от някои анализатори завръщане на инфлацията в България, данните за март сочат поевтиняване. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) през третия месец на годината има дефлация, тоест стоките и услугите са поевтинели с 0.5%. На годишна база обаче цените се повишават с 1.9%.

Средногодишната инфлация за периода април 2016 - март 2017 г. спрямо периода април 2015 – март 2016 г. е минус 0.2%.

През месеца храните и безалкохолните напитки поевтиняват с 0.5%, алкохолът и тютюневите изделия - с 0.1%, а обувките и облеклото - с 0.9%.

Поддържането на дома е било с 0.2% по-евтино сравнено с февруари, съобщенията са поевтинели с 1.1 на сто, секторът на развлеченията и културата - с 2.6%.

При храните най-видимото поевтиняване е при краставиците - с 19.1%, доматите - с 2.8%, бирата - с 1.2%, хляба - с 0.3%, сиренето - с 0.5%.

Междувременно са поскъпнали зелето - с 5.2%, яйцата - с 2.6%, шоколада и шоколадовите изделия - с 1.8%, каймата - с 1.2%.

При нехранителните стоки и услуги най-силно понижение на цените има при международните полети - с 16.5%, при пакетните почивки - с 6%, при хладилниците - с 0.1%, дизеловото гориво поевтинява с 0.1% спрямо февруари.

Пропан-бутанът е поскъпнал с 4.8% за месец, продуктите за лична хигиена - с 3.2%, застраховките са повишили цените си с 1.5%, а мебелите - с 0.5%. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники