Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Над 65 млн. евро са изпратили емигрантите в България през януари

Над 65 млн. евро са изпратили емигрантите в България през януари

Парите от емигрантите, които те пращат на близките си в България, продължават да се увеличават. Само за януари преводите от чужбина са над 65 млн. евро, показват данни на Българска народна банка (БНБ). Година по-рано преводите са 64 млн. евро, т.е. с един милион евро по-малко.

Общо за 2016 г. сънародниците ни зад граница са превели над 1,667 млрд. лв., което е с 14 млн. лв. повече, отколкото през 2015 г.

Основните парични трансфери на българите са от САЩ, Испания, Италия и Гърция. Според данни от изследване на БАН на българските емигранти в Испания от 2015 г., размерът на превежданите суми е средно 500-600 евро месечно, като варира в широки граници – от 1/2 от заработеното (7% от анкетираните) до 1/4 от трудовите доходи (73%).

Според справка на Investor.bg от края на миналата година в масивите на БНБ, най-голямата българска диаспора – тази в САЩ, е изпратила в родината си над 351,7 млн. лв. в периода януари-ноември 2016 г. До края на ноември от Испания са дошли 306,8 млн. лв., а от Гърция сумата е над 119,7 млн. лв.

По данни на Института за икономически изследвания работещите зад граница българи са над 2,5 млн. души, а по данни на Националния статистически институт (НСИ) заетите в страната са около 3 млн.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.