Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Днес настъпва данъчната свобода от правителството

Днес настъпва данъчната свобода от правителството

Днес е денят на данъчната свобода от правителството за българите. Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. По света тази дата се нарича Tax Freedom Day, а в България по инициатива на Института за пазарна икономика - Ден на свобода от правителството.

През настоящата година се работи по-дълго от обичайното, за да се платят данъците.

По изчисления на института през 2017 г. българите ще изработват средно по 261 млн. лв. за един календарен ден. В същото време консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 35.4 млрд. лева. Това означава, че през текущата година ще са необходими почти 136 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.

Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната, посочват от института.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 16 Май 2017 10:15
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.