Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Булгартрансгаз" започва преговори със Socar за газ за хъба "Балкан"

"Булгартрансгаз" започва преговори със Socar за газ за хъба "Балкан"снимка: investor.bg

"Булгартрансгаз" започва преговори с азербайджанския газов оператор Socar за количества газ за газовия хъб "Балкан". Това анонсира зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков пред журналисти. Той участва в годишната конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции".

Станков уточни, че всичко е в много начална фаза. Българската компания преговаря за част от свободния капацитет на находището "Шах Дениз II" в Каспийско море. Става въпрос за около 3 млрд. куб. метра, които ще бъдат разпределени на втората фаза от развитието на проекта.

Към този момент добивът от находището е договорен - общо 16 млрд. куб. метра, които ще бъдат доставяни по Южния газов коридор в Европа. 6 млрд. куб. метра са за Турция, а останалите ще минат през Трансадриатическия газопровод (TAP) през територията на Гърция към Европа.

IGB - вход за азерския газ в България

Газът от Каспийския регион ще влезе в България през новата газова връзка между България и Гърция - IGB. Работата по проекта върви по план, отчете изпълнителният директор на проектната компания на интерконектора от българска страна Теодора Георгиева. Тя обясни, че всички отчуждителни процедури на трасето у нас са приключили и се очаква разрешително за строеж да бъде издадено през третото тримесечие.

Разрешително за строеж от гръцка страна ще бъде издадено през четвъртото тримесечие.

По отношение на финансирането на проекта оценката е, че той ще струва към 240 млн. евро. Вече има осигурени 45 млн. евро европейско финансиране. Пред финализиране е процедурата по кандидатстване за допълнителни средства от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност". Очакванията на Георгиева са, че по тази линия страната ни може да получи около 35 млн. евро за проекта. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники