Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Теменужка Петкова: Енергетиката се нуждае от предвидимост и устойчивост

Теменужка Петковаснимка: bgnes.comТеменужка Петкова

Гарантиране на енергийната сигурност, либерализация на газовия и енергийния пазар, удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и намиране на решение за АЕЦ „Белене“, безсрочна дерогация на големите горивни инсталации са основните приоритети в работата на министерството на енергетиката. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

„През 2014 г. поехме енергийният сектор в колапс и благодарение на предприетите мерки, включително законодателни от Народното събрание, успяхме да го стабилизираме. Сега ще надграждаме това, което постигнахме по време на втория кабинет „Борисов“, заяви министър Петкова и добави: „Сектор енергетика се нуждае от устойчивост, сектор енергетика се нуждае от предвидимост“.

Министър Теменужка Петкова представи основните приоритети от управленската програма на кабинета „Борисов 3“ в сектор "Енергетика" за периода 2017-2020 г. Тя обясни, че „енергийната стратегия е една от най-важните цели в управленската програма“. „Този документ ще даде представа как ще се развива секторът до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.“, добави Петкова. Стратегията ще бъде разработена с участието на всички заинтересовани страни. Поканени са парламентарно представените политически сили, отрасловите организация и научни среди.

Енергийната сигурност над всичко

Министър Петкова определи гарантирането на енергийната сигурност като най-важен приоритет, който ще се осъществи чрез продължаване на проучванията за добив на въглеводороди в дълбоко Черно море. Тя припомни, че проучванията в блок „Хан Аспарух“ са в много напреднала фаза, скоро се очаква да бъде даден старт на проучвателните процедури в блок „Терес“. „Ще заложим на местния добив, за да гарантираме енергийната сигурност на страната“, подчерта министър Петкова.

Друг важен елемент от гарантирането на енергийната сигурност е изграждането на междусистемните връзки на България със съседните страни. Това са интерконекторите с Гърция, Сърбия, Турция и построената вече връзка с Румъния. „Без изграждането на липсващата инфраструктура няма как да гарантираме възможност за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, няма как да се гарантира и енергийната ни сигурност“, заяви тя.

Газовият хъб „Балкан“

Важен елемент от енергийната стратегия е и проектът за газов хъб „Балкан“. България работи с Европейската комисия по този въпрос още от края на 2015 г. Брюксел подкрепи газоразпределителния център. Свидетелство за това е писмото на еврокомисаря Мигел Каниете, което МЕ е получило преди дни. Еврокомисията също така е предоставила финансиране за предпроектното проучване. То трябва да даде отговор на въпросите, свързани с техническата част от проекта и финансовите му параметри.

Финансова стабилност

В момента по сметки на енергийните дружества има около 1,184 млрд лв., докато през ноември 2014 г. тази сума е била 404 милиона лева. „Този над 1 млрд. лв. по сметките на нашите дружества се поддържа непрекъснато, вече втора поредна година. Това е ясно свидетелство за стабилността на енергийните дружества“, каза Петкова.

„Тенденцията за стабилизиране на сектора ни дава възможност да бъдем сигурни във финансовата стабилност на родната енергетика“, подчерта тя. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 15 Август 2017 14:01
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.