Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Румен Радев: Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове за сектора, икономиката и хората

Румен Радев: Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове за сектора, икономиката и хората

Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове пред този сектор, икономиката и хората. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Срещата бе по молба на Иванов, който сподели с държавния глава най-належащите проблеми в енергетиката, нерешени през годините, и очерта нуждата от реформа.

Забавянето на междусистемната газова връзка с Гърция (IGB), чието изграждане продължава вече 12 години, е сериозен проблем, отчете председателят на КЕВР. По думите му има редица въпроси, свързани и с изграждането на българската част от газопровода „Турски поток“. Липсата на разклонения на газопровода до градове от Северна България като Свищов, Козлодуй, Лом и Видин показва, че това е само транзитен газопровод, построен изцяло с български средства, без яснота дали те ще могат да бъдат възстановени от транзитните такси при ниските обеми на пренос, посочи Иванов.

Президентът и председателят на енергийния регулатор обсъдиха и тежкото състояние, в което се намира ТЕЦ "Марица-Изток 2" и необходимостта от устойчиво решение за бъдещето на въглищните електроцентрали. Обща бе позицията, че България има остра нужда от национална енергийна стратегия, която да даде повече яснота и предвидимост за бъдещото развитие на българската енергетика в контекста на прехода към по-ниски въглеродни емисии и защита на работещите в сектора.

„Изработването на енергийна стратегия следва да бъде сред първите задачи на следващото управление“, посочи президентът. По думите му в енергетиката са необходими устойчиви и дългосрочни решения, които да дават предвидимост за хората и бизнеса. В Плана за възстановяване и устойчивост, по който работи служебния кабинет, има иновативни енергийни проекти, които могат да допринесат за развитието в тази посока, отбеляза държавният глава.

Президентът призова за ценово решение на енергийния регулатор по отношение на електрическата и топлинна енергия, което максимално да бъде съобразено с възможностите на българските граждани и на бизнеса. Председателят на КЕВР увери, че регулаторът ще положи усилия цената да бъде възможно по-ниска от очакваното, въпреки рязкото поскъпване на природния газ и цените на въглеродните емисии.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.