Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

До края на септември оборудването за АЕЦ "Белене" ще бъде тук

Теменужка ПетковаТеменужка Петкова

Запазването на ядрената енергетика в страната и намирането на решения, свързани с проекта АЕЦ "Белене" по отношение на най-доброто използване на наличното оборудване, с което разполагаме и което е платено в края на 2016 г. Това открои министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция, свързана с приоритетите на правителството в енергийния сектор.

Във връзка с АЕЦ "Белене" Петкова допълни, че Българската държава няма ресурс, който да инвестира в реализацията на такъв проект.

Тя припомни, че необходимият ресурс е над 20 млрд лв., а България никога не е имала такъв ресурс. Такъв ресурс няма и към настоящия момент, посочи министърът.

"Това което ние трябва да направим, и това, което ще предприемем като първо действие, е да отделим активите и пасивите във връзка с този проект. Отделяйки ги в отделна компания, ние ще стартираме процедура по приватизация", обясни Петкова.

До края на месец септември цялото оборудване ще бъде в България. "До тогава ние трябва да имаме много ясна визия по отношение на това как ще бъде оползотворено по най-добрия начин това оборудване, така че парите на българския данъкоплатец, които са инвестирани в този проект, които до момента са приблизително 3 млрд. лв, да бъдат използвани по най-добрият начин", каза Петкова. По думите й, няма право на повече грешки с този проект.

Тя припомни, че в края на миналата година сме платили 1 млрд. и 176 млн. за оборудването за "Белене", поръчано през 2008 г.

"Поръчано оборудване при положение, че не е имало сключен договор за реализация на този проект, не е имало яснота как ще се финансира, не е имало яснота колко ще струва", коментира Петкова. / news.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 15 Август 2017 14:59
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.