Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Разходите за транспорт и жилища водят инфлация през август

Разходите за транспорт и жилища водят инфлация през август

Потребителските цени са се повишили слабо през август в сравнение с юли и месечната инфлация е 0.1%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Инфлацията от началото на годината е 1.1%, а спрямо август 2016 г. тя е 1.4%.

Данните на националната статистика показват, че поскъпването се дължи основно на разходите за транспорт, които са се повишили с 1.1%, разходите за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, където увеличението е с 0.5%. Също с 0.5 процентни пункта е увеличението при разходите за алкохол и тютюневи изделия.

Според НСИ цените на хранителните продукти, безалкохолните напитки и лекарствените продукти остават на равнището от миналия месец. Същевременно разходите за облекла и обувки през август са намалели с 3.7%. / Дневник

От хранителните продукти най-голямо поскъпване през август има при краставиците с 22.1%, при яйцата с 4.3%, пипера с 3.9% и при млечните масла (3.2%) и маргарина (3.5%). Най-много са намалели цените на дините и пъпешите - с 20.5%, на доматите - с 14.5% и на пресните зеленчуци (зелен фасул, тиквички и патладжани) - с 9.8%.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 15 Септември 2017 13:18
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.