Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Промишлеността отбелязва седми пореден месец ръст на производството

Промишлеността отбелязва седми пореден месец ръст на производството

Промишленото производство нарасна през август с 4,9% на годишна база, сочат календарно изгладени данни на НСИ. След отбелязания спад през януари това е седми пореден месец, при който показателят расте спрямо година по-рано.

През август е отбелязан и ръст от 0,4% в сравнение с юли 2017 година, като индексът е изчислен от сезонно изгладените данни.

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната (12,9%) и в преработващата промишленост - с 6,4%. Спад от 3,8% е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо година по-рано се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 29%, машините и оборудването с общо и специално предназначение - с 26,8%, лекарствата - с 21,5%, металните изделия, без машини и оборудване - с 18%.

Намаление е отчетено при: производството на превозни средства, без автомобили - с 15,6%, напитки - с 13%, дървен материал и изделия от него, без мебели - с 10,1%, хранителни продукти - с 4,3%. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники