Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

БАН: АЕЦ „Белене” може да бъде реализиран, ако се спазва анализът ни

БАН: АЕЦ „Белене” може да бъде реализиран, ако се спазва анализът ниснимка: bgnes.com

Финансовият модел на БАН от различните проиграни варианти показал, че АЕЦ Белене ще ни е нужна след ‎2047-2050, когато се извадят от строя двата блока в АЕК Козлодуй. Проектът може да е осъществим с инвестиция 10.5 млрд. евро. Според различните сценарии на академията проектът би бил жизнеспособен, ако имаме 70% осигурено финансиране от стратегически инвеститор и 30% собствен капитал - от държавата.

Проектът става значително по-жизнеспособен, ако в него участва държавата.

След 2030 година на България, на Балканите и Унгария ще са необходими най-малко 2000 мегавата мощности. Това обяви проф. Александър Тасев, ръководител на екипа на БАН, изготвил доклада за АЕЦ Белене. Документът е с обем 1000 страници. Учените са разработили различни варианти според икономическия растеж и потреблението на Балканите.

АЕЦ „Белене” може да бъде реализиран, ако се спазва анализът на БАН.

От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че решението за АЕЦ „Белене” трябва да е бързо, но не прибързано.

Трябва да намерим начин да оползотворим по най-добрия начин парите, които са вложени в АЕЦ "Белене", а това са над 3 милиарда. Решението трябва да се вземе с консенсус, защото засяга бъдещите поколения, каза Петкова.

Анализът бе направен в сложна обстановка, когато имаме платено оборудване, имаме площадка, имаме специален закон за НЕК с отпуснати над 1 млрд лв. заем, който трябва да се върне през 2023 г., добави енергийният министър.

Крайното решение за „Белене” трябва да се вземе само след широка дискусия на анализа, каза още тя и отбеляза, че не могат да си поставят краен срок за АЕЦ „Белене”.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 16 Ноември 2017 15:54
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.