Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Храните поскъпват дни преди Коледните празници

Храните поскъпват дни преди Коледните празници

От началото на декември Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) наблюдава поскъпване на хранителните продукти. През изминалата седмица индексът, следящ цените на хранителните продукти, търгувани на борсите, се повиши до 1,481 пункта, спрямо 1,463 пункта седмица по-рано.

Дни преди Коледните празници се повишават цените на плодове и зеленчуци. Най-видимо е това по отношение на бананите, които поскъпват с 6,3% до 2,20 лева за килограм на едро. Цената на ябълките се увеличава с 2,4%, а на лимоните - с 2,5%.

В същото време мандарините се търгуват без промяна на борсите в страната, а портокалите са с 5,8% по-евтини.

Цената на доматите се повишава с почти 12%, на зелената салата - с 9,6%, а на зелето остава без промяна, показват още данните на ДКСБТ. Краставиците поевтиняват с почти 3%, а най-сериозен спад на цената през изминалата седмица имат морковите (-7,1%) и лукът (-6,7%).

От статистиката е видно още повишение на цените на млечните продукти, което е най-осезаемо по отношение на прясното мляко (с 3,2%) и маслото (с 1,4%). Като цяло има леко поскъпване и на месните продукти, наблюдавани от Комисията. По отношение на пилешките бутчета обаче цената пада с 3,6%.

Цената на брашното се увеличава с 2,5%, показва още седмичната статистика на ДКСБТ. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.