Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

До 4 май българите ще работят за държавата, след това - за себе си

До 4 май българите ще работят за държавата, след това - за себе сиснимка: dnevnik.bg

През 2018 г. българите ще работят четири месеца за правителството, изчисляват от Института за пазарна икономика (ИПИ). По техни данни денят на свободата от правителството ще настъпи на 4 май, предаде БНР.

Образно казано, денят на свободата от правителството е денят, в който гражданите спират да работят за държавата и започват да работят за себе си. Датата е фигуративна, като показва кога хазната ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано.

След 4 май българите ще работят единствено за себе си като ще преразпределят 36% приходи, посочват анализаторите.

"Винаги се въртим около тези 35-36-37% преразпределение, като прибавим европейските средства – около 40%. По-скоро се наблюдава това разминаване между какво приемаме в бюджета и какво се случва в края на годината", коментира Петър Ганев от ИПИ. Той припомни практиката в последните години да се приемат бюджети с дефицит, а в края на годината да има излишък. Според него е време това да бъде преустановено.

"Пари в бюджета има. Въпросът е доколко ефективно ги харчим, тъй като видимо и за социалните системи ще има повече пари. Около 500 млн. лв. повече в здравеопазване, 500 млн. повече в образование. Тези пари важно е дали достигат до повече хора", посочи той.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.