Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Алиев: Азербайджан, чрез държавната си газова компания СОКАР, е готов да газифицира за собствена сметка България

Алиев: Азербайджан, чрез държавната си газова компания СОКАР, е готов да газифицира за собствена сметка България

Премиерът Бойко Борисов разговаря в Баку с президента на Азербайджан Илхам Алиев за утрешната церемония, с която ще бъде поставено начало на редовните полети между двете страни. Сред темите на разговорите са и диверсификацията на доставките на природен газ до България, както и проектът за изграждане на газовия хъб "Балкан".

България подкрепя изграждането на Южния газов коридор, а Азербайджан има водеща роля при изграждането му.

Азербайджан, чрез държавната си газова компания СОКАР, е готов да газифицира за собствена сметка България. Това обяви президентът на страната Илхам Алиев. Премиерът Бойко Борисов потвърди, че на ресорните министри е разпоредено да проучат възможностите за газифициране. Борисов заяви, че договорените един милиард куб. метра азерски газ е най-евтиният и ще може да се използва за социални пакети за бедните домакинства. Така, според премиера, ще се реши и екологичният проблем с мръсния въздух. Очаква се тази година да започне изграждането на интерконектора с Гърция и да се финализират преговорите за конектора с Турция, за да може синьото гориво по южния газов коридор да стигне до България.

Преди преговорите Борисов посочи, че България проявява интерес към сътрудничество с азербайджанската газова компания СОКАР:

С президента Алиев каквото сме се разбрали всичко се е случило и мисля, че и директната връзка Баку-София ще е много голяма крачка в това отношение, да сработим заедно и в бизнеса, и в туризма и в свързаностите между двете страни. Днеска ще имаме нова, надявам се, и президентът да даде своята благословия и разпореждане към СОКАР. Ние проучихме вашият опит в газоразпределителните мрежи, които изграждате, и в Грузия, и на други места.

От своя страна азербайджанският президент посочи:

Днес с нашите делегации ще обсъдим важни въпроси от политическата, икономическата, енергийната сфера. Има много неща, които ни обединяват, и главното са приятелските отношения между нашите народи и между ръководителите на нашите страни.

Откриването на авиолинията София-Баку че увеличи потока на туристи между двете страни. Перспективен е и транспортният жп коридор, изграден със съдействието на Азербайджан, който е най-краткият път през България до Европа. Така ще се улесни преносът на стоки.

Премиерът Борисов е придружен от министрите Ивайло Московски, Теменужка Петкова, Румен Порожанов, Емил Караниколов. Те ще участват в пленарните разговори на двете делегации. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники