Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Симеон Дянков: Еврото вдига цените само при плаващ курс, а България е във валутен борд

Симеон ДянковСимеон Дянков

- Г-н Дянков, финансовият министър обяви, че към юни България подава молба за чакалнята на еврозоната. Вие също настоявате, че сега е моментът. Защо, г-н Дянков?

- Всички знаят, че сме във валутен борд. Забравя се обаче, че с въвеждането му де факто сме предали паричната си политика на ЕЦБ. Това е истинският разговор, а не за инфлация и лихви.

Защото без самостоятелна парична политика не можем да казваме като други държави - понеже еврозоната има проблеми, ние ще си водим наша политика.

А и ако сме вътре, реалният ръст на икономиката би бил по-висок. Това малко се знае, но петте държави, наскоро влезли в еврозоната, имат по-висок ръст от нас с 1,5-2%. Което показва, че влизането не само че не пречи, а напротив, стимулира ръста.

- Затова ли смятате, че Румъния и Чехия могат да изчакват, защото имат достъп до лекарството за болестта на малките икономики, а ние не?

- Нещо повече, много хора справедливо показват пример с Гърция и казват, че ще страдаме като тях и като португалците. От икономическа гледна точка е така - малките държави нямат тази конкурентоспособност на големите икономики и страдат. Но ние де факто вече сме в еврозоната. В същото време нямаме път да кажем, че ще си помагаме на икономиката с паричната политика. И боледуваме. А нямаме достъп до лекарството - Европейската централна банка.

- Как обаче ще ни отговорят? От еврокомисари чухме, че трябва да доближим доходите си до тези на средния европеец. Не е ли това деликатният начин да ни кажат - бедни сте за нас?

- Споменах, че за 2017 г. и петте държави от Източна Европа, вече членки на еврозоната - Словения, Словакия, Естония, Латвия и Литва, по ред на влизането, имат по-голям растеж от България. Прогнозите на Евростат за 2018-а и 2019 г. са те пак да имат ръст от 4,5%. Което значи две неща: че и в добри за Европа години България не доближава доходите в еврозоната и че влизането в еврозоната не води до забавяне на ръста на доходите, напротив. Така че те стават по-бързо богати от нас и ако ще ни карат да ги настигаме, факт е, че това не може да се случи.

- Колко е тази недостижима разлика в доходите?

- Съдете сами - Латвия като най-бедна в еврозоната е два пъти по-богата от нас - при среден доход м България от 8000 долара годишно, в Латвия е 17 хиляди на година. А дори най-бедната държава в еврозоната върви по ръст по-бързо от нас. И ако трябва да я достигнем, ще ни трябват десетилетия буквално.

Така че този коментар - изчакайте и вдигнете доходите си или иначе казано, просто забравете, няма как да стане за нас. А и в крайна сметка влизането е политическо решение, а останалите критерии ние ги изпълняваме.

- Инфлацията е плашилото на противниците за влизане. Ще има ли движение на цените нагоре и с колко?

- Инфлацията наистина се вдига, основно през първата година. След това спада. Но много е важно да се отбележи - това важи за държави с плаващ валутен курс. Ние сме с фиксиран курс и такава опасност не ни грози. Очаквам да не е повече от 2%.

- Кой ще забрани на продавачите да закръглят цените нагоре с легално обяснение да догонят разликата във фиксирания курс?

- Да, наистина в диапазона от 1,96 до 2 лв. ще се получи евентуална инфлация от 2%. Но тя е здравословна, защото започва да вдига доходите. Ние 6 години сме в дефлация и това отчасти е причина доходите да не се вдигат бързо. По-голяма инфлация може да се получи, ако правителството реши да излее освободения резерв наведнъж. Надявам се да не го направи.

- Лихвите по кредитите ще намалеят, защото ще отпадне онази рискова премия, с която финансовите пазари се презастраховат. Знаете обаче, че те са ирационални, защото няма реална причина за нея. Е, сигурен ли сте, че ирационалните пазари ще следват логиката?

- Досега във всички държави се е случвало. От тези, които не са били в борд, Словения е имала много малка инфлация от 3-4%, което е приемливо като начален вариант и веднага след това пада на средноевропейската.

В Словакия първата година е била 9%. Но казвам това, за да повторя - те влизат от плаващ курс към евро. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.