Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Експертният съвет на РИОСВ във Варна реши, че в Генерал Тошево няма да се добива природен газ

Експертният съвет на РИОСВ във Варна реши, че в Генерал Тошево няма да се добива природен газснимка: bnr.bg

Експертният съвет на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна реши, че в Генерал Тошево няма да се добива природен газ.

С 34 гласа "против" беше отхвърлен докладът за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.

След заседанието Тодор Колев - председателят на Експертния съвет в екоинспекцията, съобщи основния мотив за отхвърляне на доклада:

Опасността от замърсяване на водоносните хоризонти от дейността. В района, в който ще се прави добив, има 30 сондажа на ВиК - Добрич, от които сондажи хората пият вода. Населението също не приема реализацията.

На финала Атанас Атанасов, председател на Инициативния комитет, благодари на всички, които са участвали в протестите и припомни, че 97 процента от жителите на Генерал Тошево на референдум посочиха, че не желаят на тяхна територия проучването за газ. Атанасов коментира отхвърлянето на доклада:

Това за нас е огромна изненада и много благодарим на всички останали, които са гласували против.

Валентин Димитров - кметът на Общината, също изрази своето удовлетворение.

Решението на Експертния съвет ще бъде публикувано в седемдневен срок.

От Регионалната инспекция уточниха решението може да бъде обжалвано. Ако се стигне до там, отново ще има съдебни решения, но протестиращите изразиха категоричното си задоволство.

Протест съпровождаше закритото заседание на екоинспекцията във Варна, на което бе разгледан Докладът за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение за проучвания и добив на природен газ в община Генерал Тошево. В протеста участваха представители на Инициативния комитет срещу добива на газ в района, както и природозащитници. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники