Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кабинетът има четири месеца да реши какво ще прави с АЕЦ "Белене"

Кабинетът има четири месеца да реши какво ще прави с АЕЦ "Белене"снимка: investor.bg

Парламентът даде срок до 30 юни на правителството, за да реши какво ще прави с вече платеното и доставено оборудване за АЕЦ "Белене". Това се разбра на разискване с участието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

В деловодството на парламента бяха внесени два алтернативни проекта за решение. Депутатите от БСП искаха варианти за централата в срок от 1 месец. От ГЕРБ обаче внесоха своето предложение, според което енергийното министерство дължи тези отговори до 30 юни.

Предложението на левите не беше прието, като депутатите от ГЕРБ се въздържаха при гласуването. Проектът на ГЕРБ пък беше одобрен единодушно от 137-те депутати, присъстващи в този момент в пленарната зала.

"Днес не взимаме решение дали да се строи "Белене" или не", уточни Добрев. Според него решението не изключва нито една опция - дали да се продадат вече платените реактори, да се сложат в АЕЦ "Козлодуй", да са строи АЕЦ "Белене" и т.н

Правителството на Бойко Борисов прави всичко възможно за интереса на българите, когато става въпрос за ядрена енергетика и проекта "Белене", декларира Петкова по време на разискванията. "Трябва да гледаме напред и да вървим напред. Имаме лицензирана площадка, ратифициран проект, оборудване, което вече е тук и което е платено. Оттук нататък предстои въпросът как ще продължим напред, в каква посока", коментира Петкова. "Не можем няколко човека да вземем такова важно решение. Може да има спорове, дебати, но това е пътят, който ние трябва да извървим заедно, за да стигнем до консенсусно решение, което да бъде в интерес на българските граждани", каза още Петкова.

Имало сериозен и реален инвестиционен интерес

"Има инвестиционен интерес и той е много сериозен и реален. Премиерът Бойко Борисов постави темата на Икономическия форум в Лондон, ще започнат разговори със съседите ни от Балканите", каза Петкова в кулоарите на парламента. Преди дни Борисов лансирана идея АЕЦ "Белене" да бъде балкански проект.

"Проектът може да стане добър при определени параметри. Целта ни е проектът да се реализира на пазарен принцип", обясни Петкова. Според нея днешният консенсус в пленарната зала е добър знак, защото става дума за проект, който е много сериозен. "Касае поколения напред, каквото и решение да се вземе, то ще има отражение и ще касае децата, внуците и правнуците ни", посочи Теменужка Петкова. "Надявам се, че днешната стъпка, която депутатите направиха, е добро начало", коментира тя. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 02 Март 2018 16:37