Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Валдис Домбровскис: „Пътят към Еврозоната е дълъг и труден, но си заслужава“

Валдис Домбровскис: „Пътят към Еврозоната е дълъг и труден, но си заслужава“

Представителството на Европейската комисия в България проведе поредната си инициатива „Диалози с гражданите“ със събеседници заместник председателя на ЕК Валдис Домбровскис, който отговаря за еврото и социалния диалог, както и със заместник министър-председателя на България Томислав Дончев, който е бил министър по европейските фондове и икономическата политика в предишното правителство на ГЕРБ. Диалозите с гражданите се провеждат в градове в целия ЕС, за да бъдат изслушани мненията на хората и да бъдат обсъдени въпроси, които ги интересуват.

По данни от изследване на „Галъп интернешънъл“ в началото на 2018 г. 48 на сто от българите не са одобрявали въвеждането на еврото, а 46 процента са го подкрепяли. Скептиците смятат, че това ще доведе до увеличаване на цените и инфлацията. Насред напрегнат ден с политически срещи г-н Домбровскис присъства на срещата с български граждани, за да изясни някои от параметрите на „Влизането на България в Еврозоната“, както беше формулирана темата на дискусията:

„По всичко личи, че България иска да продължи напред, каза г-н Домбровскис. Българското председателство залага на понятията „бъдеще“, „бюджет“ и „Балкани“ и ЕК подкрепя технически и финансово страната ви по пътя към Еврозоната. Той е дълъг и труден, но си заслужава, защото осигурява явни ползи за бизнеса, икономическо развитие и стабилност, повишаване на жизнения стандарт и място в центъра на ЕС. За да влезе една държава в Еврозоната, тя трябва да преодолее страховете си, да положи усилия, да прояви лидерство на всички нива на управление, да постигне икономически ръст и балансиран бюджет, а вече има и едно ново условие и то е присъединяването към Банковия съюз.

Банковият съюз на ЕС е иницииран през 2012 г. като отговор на дълговата криза в Еврозоната. Една от целите му е да осигури надзор над банките, за да намали вероятността от тяхната неплатежоспособност. Банковият съюз разполага с механизми за навременна намеса и гарантира, че при евентуален фалит на банка разходите за това ще бъдат поети на първо място от нейните акционери и кредитори, предотвратявайки възможността рефинансирането на банките да се случва за сметка на данъкоплатците и повишавайки доверието на европейските граждани в банковия сектор и в еврото като валута.

Според г-н Домбровскис България е постигнала добро ниво на готовност за влизане в „чакалнята на Еврозоната“ (механизма ERMII). Тя е икономически дисциплинирана и благоразумна, има фиксиран обменен курс и изпълнява всички критерии на Маастрихт, чиято цел е да осигурят макроикономическа стабилност. Банковият ѝ сектор има добра ликвидност и страната няма необслужвани заеми. До скоро в България се наблюдаваха макроикономически дисбаланси, но показателите ѝ се подобряват. Влизайки в ЕС през 2007 г., страната започна един процес, който е добре да завърши. Тя се справя доста добре с убеждаването на европейските си партньори, изглежда, че ще успее да настигне бързо другите държави членки и че разликите ще намалеят. Приемането на България в Еврозоната зависи от Европейската централна банка и Икономическия и паричен съюз (ИПС), но мисля, че срокът от една година е обозрима възможност.

Накрая Валдис Домбровскис се опита да успокои страховете на гражданите за негативни последици от приемането на еврото. Той каза, че се наблюдават разходи от около 0.3 процента, но ползите са по-големи от увеличението, ако процесът бъде управляван от Министерството на икономиката. В Латвия например това се случи чрез меморандум за честно присъединяване на бизнеса към еврото. Европейската обща валута не е панацея и не освобождава държавите от отговорността да провеждат рационална фискална политика. Правилата на ЕС важат за всички и ние по принцип съветваме държавите-членки да увеличават заетостта и доходите, като същевременно намаляват данъците на нископлатения труд.

Единната европейска валута предлага, според сайта на ИПС, безспорни предимства, като намалява разходите за финансовите операции и улеснява пътуванията, а на срещата с българските граждани вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че Еврозоната е една добра среда за развитие за българите и ЕС също ще има ползи от приемането ни в Еврозоната. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.