Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Румен Радев: Австрийските инвестиции спомагат за създаването на нова бизнес среда у нас

Румен Радев: Австрийските инвестиции спомагат за създаването на нова бизнес среда у нас

Над 90на сто от австрийските фирми, инвестирали у нас, възнамеряват да запазят или да разширят инвестициите си в България, съобщи по време на българо-австрийски бизнес форум в София председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Специален гост на събитието бе австрийският президент Александър ван дер Белен, който пристигна на двудневно официално посещение у нас по покана на държавния глава Румен Радев. В изказването си Ван дер Белен изтъкна, че дипломатическите отношения между Австрия и България имат своята традиция, но сега са изключително интензивни, тъй като през юли страната ни ще отстъпи на федералната република своето място начело на ЕС. Президентът Радев заяви, че Австрия е сред водещите инвеститори у нас, а стокообменът между страните за изминалата година възлиза на 1 200 000 000 евро, но:

Ние не мерим ефекта от присъствието на австрийския бизнес у нас със сухите цифри във финансово изражение. То има много по-голям ефект, защото австрийският бизнес в България е с дългосрочно присъствие. Създава реални работни места, полага грижи за обучение на персонала и спомага за развитието на една нова бизнес среда у нас. От своя страна пък, България се превръща в една от водещите държави в Европа по отношение на ИТ бизнеса. Но не можем да говорим за Европа на бъдещето, ако нямаме адекватна транспортна, енергийна и дигитална свързаност. Затова България полага големи усилия в тази посока.

Радев отбеляза още, че стратегическото положение на България, достъпът й до различни пазари, както и фискалната и икономическата стабилност са изключително важен и забележим фактор, от който австрийският бизнес може и трябва да се възползва.

Макар да е стабилна обаче, икономическата среда има и своите недостатъци, отчитат от Българската търговско-промишлена палата. Ето кои са те, според Цветан Симеонов:

Един от тях е изоставането на железопътния транспорт, друг проблем е преминаването на границите. Не е редно, след като са инвестирани милиарди в подобряването на шосейната мрежа у нас, която скоро ще позволява в рамките на 3-4 часа българската територия да бъде спокойно пресечена, да има забавяне на граничните пунктове. Това е така, защото там има недобре работеща система за контрол и липса на достатъчен брой пунктове, с изключение на границата ни с Гърция. Затова мисля, че Министерството на транспорта, Министерството на финансите и Агенция „Митници“ трябва да положат повече усилия в решаването на тези проблеми. Що се отнася до бюрокрацията у нас, всички сме наясно с нейното съществуване. Напълно споделям притесненията на фирмите от това, че все още администрацията ни не работи бързо и качествено. Доста средства бяха вложени в електронното правителство и ние вярваме, че когато то стане факт, ще успеем да направим сериозни стъпки по отношение на борбата с корупцията. Друг елемент, който е обект на критика, е българската съдебна система.

Цветан Симеонов призна, че много от работещите в бизнеса не знаят, че имат възможност да се доверят на арбитража като алтернатива на държавната правораздавателна система. За да се възползват от тази възможност, която ще им спести много перипетии, трябва да запишат в договорите си едно изречение, в което се казва, че споровете, които водят със своите клиенти, ще се разглеждат от арбитраж, а не от държавен съд. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.