Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България и Сърбия подписаха договор за газова връзка между двете страни

България и Сърбия подписаха договор за газова връзка между двете страни

България и Сърбия обявяват неотменимия си ангажимент за изграждане на междусистемна газова връзка, така че тя да бъде въведена в експлоатация най-късно до м. май 2022 г. В рамките на срещата на високо равнище ЕС – Западни Балкани, която се провежда в София, двете страни подписаха вчера съвместна декларация относно изграждането на газовия интерконектор. Документът бе подписан от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и министъра на енергетиката и минното дело на западната ни съседка Александър Антич, в присъствието на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя Бойко Борисов.

С декларацията двете страни се ангажират да създадат съвместна работна група, която да контролира всеки етап от проекта и в рамките на която да бъдат обсъждани и решавани евентуално възникнали въпроси.

Българската страна декларира също намерението си да определи, със съгласието на Европейската комисия, националния преносен оператор „Булгартрансгаз“ за организатор на проекта и оператор на бъдещия газопровод на българска територия.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.