Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Чуждите инвестиции спадат с 35% през първото тримесечие

Чуждите инвестиции спадат с 35% през първото тримесечиеснимка: capital.bg

През първото тримесечие на годината в българската икономика са вложени 180 млн. евро инвестиции, сочат предварителните данни на БНБ. Това означава, че за година вложенията се свиват с 34.4%

Секторът, който е привлякъл най-много чужди инвестиции, е преработващата промишленост - близо 250 млн. евро през първите три месеца на 2018 г. За сравнение, година по-рано сумата беше 100 млн. евро, съобщава capital.bg.

Основен източник на чужди капитали за българската икономика през първото тримесечие е Русия с нетни вложения от 117 млн. евро, като така измества досегашния лидер Великобритания (37.3 млн. евро). Вложенията са под формата на дългови инструменти.

На второ място се позиционира Холандия с нетна сума от 64.7 млн. евро, като зад парите вероятно стоят български капитали или средства от други държави предвид либералния данъчен режим на държавата, посочва изданието. На трето място е Германия с 57.9 млн. евро инвестиции в страната.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники