Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: Стоките в Белене не са домати и краставици, ако не вземем мерки, ще станат на скрап

Борисов: Стоките в Белене не са домати и краставици, ако не вземем мерки, ще станат на скрап

Премиерът Бойко Борисов е на мнение, че оборудването за АЕЦ "Белене", с което България разполага, трябва да се оползотвори по някакъв начин, защото вече в проекта данъкоплатците са вложили 3.5 млрд. лв.

"Ако не вземем някакви мерки за тази стока - тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап. Не сме толкова богати, че да можем да си го позволим", каза премиерът в началото на правителственото заседание, цитиран от "Фокус".

Той иронизира, че алтернативата - да не се прави нищо, би означавала оборудването да влезе в музей, който щял да е "най-скъпия музей за над 3.5 млрд. лв."

Междувременно на енергиен форум министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира пред журналисти, че най-голямата китайска държавна ядрена компания е заявила своя интерес за участие в реализацията на проекта за АЕЦ "Белене", и допълни, че от френската ядрена компания "Фраматом" има също заявен писмен интерес, съобщи БТА.

Дали този интерес е реален, ще се разбере едва след като бъде обявена процедура за избор на стратегически инвеститор. По думите й процедурата трябва бъде разработена така, че да гарантира максимална публичност, прозрачност и обективни критерии.

Министърът уточни, че не са възможни преговори в тази посока, без да са проведени такива и с конструктора на проекта и производителя на оборудването от "Росатом".

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 23 Май 2018 13:28