Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България, не е готова да приеме еврото, обяви еврокомисията

България, не е готова да приеме еврото, обяви еврокомисията

България понастоящем отговаря на три от четирите икономически критерия, необходими за приемането на еврото: критериите, свързани с ценовата стабилност, с публичните финанси и с дългосрочните лихвени проценти. България не изпълнява критерия за обменния курс, а законодателството в страната не е напълно съвместимо с Договора за функционирането на Европейския съюз. Последното е валидно и за всички останали, които не са приели еврото, с изключение на Хърватия.

Това се посочва в оповестения днес доклад за конвергенцията за 2018 г., в който се прави преглед на напредъка на държавите членки към въвеждането на еврото. Разбира се, че никоя страна не отговаря на всички критерии. В него се оценява дали държавите членки, които все още не са постигнали необходимите условия за въвеждане на еврото и на негова база Съветът на ЕС взема решение дали дадена държава членка изпълнява условията за присъединяване към общия валутен съюз. Докладът анализира напредъка на България, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция.

На практика България няма как да отговори на критерия за обменния курс, защото, както е посочено и в доклада, тя не е в механизма ERM II, известен още като чакалня за еврозоната. Затова е и посочено, че нито една от разгледаните в документа страни не изпълнява този критерий.

Посочва се и че в Закона за БНБ има редица недостатъци като този за ситуациите, в които може да бъде освобождаван управителят, както и не е приложена приетата от Европейската централна банка забрана за парично финансиране и олихвяване на правителствените депозити от националните централни банки. Комисията обаче посочва, че управляващите в България са поели ангажимент в рамките на 2018 г. да направят нужните поправки в Закона за БНБ.

Междувременно в България пристигат представители на няколко институции, за да се обсъди намерението на страната да влезе в така наречената чакалня на еврозоната.

„Препоръчва на страните, които искат да се присъединят към еврозоната, да работят усилено за повишаване на производителността, увеличаване на инвестициите, подобряване на положението със заетостта и преодоляване на неравенствата. Комисията има готовност да окаже съдействие, включително чрез новия бюджетен инструмент, който ще представим следващата седмица", посочва Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси.

Еврокомисията оценява, че инфлацията в България е в рамките на критериите на еврозоната въпреки повишението й през последните две години и прогнозира да остане под референтното ниво. Риск по тази линия са световните цени на храните и горивата.

Отчитат се постепенният ръст на икономиката и доходите, което стимулира потреблението, което също се очаква да продължи да расте.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис днес призна, че за приемането на България в еврозоната се поставят нови, допълнителни изисквания. Той направи този коментар на пресконференция в отговор на въпрос, цитиран от БТА.
Действително вече има ново изискване - присъединяването към еврозоната се обвързва с включване в Банковия съюз. Това се дължи на поуките, които извлякохме от кризата - трябва да осигурим устойчивост не само на обществените разходи, но и на финансовия сектор. Затова банковият сектор е подложен на строг надзор в държавите, които очакват да въведат общата валута, поясни Домбровскис. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 23 Май 2018 15:26