Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Работодателите искат гаранции срещу непазарно изпълнение на АЕЦ "Белене"

Работодателите искат гаранции срещу непазарно изпълнение на АЕЦ "Белене"снимка: dnevnik.bg

Работодателите настояват управляващите да поемат твърд ангажимент да не допускат прилагането на каквито и да било непазарни схеми при осъществяването на проекта АЕЦ "Белене", ако той бъде възобновен. Това се казва в публична позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели, адресирана до Народното събрание и изпратена до медиите. В организацията членуват КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ.

Членовете на организацията припомнят, че до момента министърът на енергетиката Теменужка Петкова е анонсирала само две изисквания, гарантиращи пазарни условия за проекта - да няма държавни гаранции по осъществяването на проекта и да няма дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия.

Не откриваме публично заявена изрична забрана на преференциално ценообразуване, възможни доплащания на ценови разлики и/или премии, корпоративни гаранции от държавните дружества в енергетиката, например Български енергиен холдинг, Национална електрическа компания, АЕЦ "Козлодуй" и др.

"Всъщност гореизложените изисквания едва ли изчерпват възможните непазарни начини за ощетяване на данъкоплатците – корпоративни и физически лица. Следователно, осланяйки се на добронамереността както на законодателната, така и на изпълнителната власт, настояваме за ясна и еднозначна декларация, че ще бъдат пресечени всякакви възможности за "иновации" и прилагане на схеми за непазарни приходи", пишат членовете на асоциацията.

Работодателите настояват за публична дискусия по темата, която да включва и цената на енергията, която евентуално ще произвежда един ден централата. В писмото се напомня, че има алтернативи на нова атомна централа - модерните ВЕИ инсталации, които вече произвеждат доста евтин ток. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.