Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Дянков за „Белене”: Шансът да има инвеститор от Китай е нулев

Симеон ДянковСимеон Дянков

Бившият финансов министър Симеон Дянков призова правителството да се откаже от проекта за АЕЦ „Белене”. Според него в този вид той представлява губене на политическо време.

В ефира на NOVA Дянков беше категоричен, че няма сериозен инвеститор, който да се ангажира с централата без гаранции от държавата.

„Това е поредно търсене на теле под вола. Сега се говори за китайски инвеститор. Никога по никакъв начин Европейският съюз няма да позволи на китайски инвеститор където и да е в ЕС да притежава такава стратегическа инвестиция”, заяви Дянков.

Той обясни, че е имало две държави досега, опитали такова нещо – Словакия и Унгария, като и двете са спрели.

„Шансът на България да има такъв инвеститор е нулев”, заяви още бившият финансов министър.

Освен това той беше категоричен, че няма инвеститор на света, който да се съгласи да няма държавна гаранция.

Дянков заяви, че следващите 5 години се очертават добри от икономическа гледна точка за Европа.

„Не предстои финансова криза в Европа в рамките на следващите няколко години. Икономически следващите 3 до 5 години ще са добри години за Европа. И време е и България, и цяла Европа да помисли по-дългосрочно”.

„Единственото предизвикателство, което имаме, е президентът Тръмп, но не толкова от икономическа гледна точка, а от гледна точка на тази зрелищна политика, или по-скоро зрелище, отколкото политика, която той се опитва да прави и спрямо Европа”, заяви Дянков.

Дянков коментира още, че сега е единственият възможен момент да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната в рамките на следващите поне 5 години.

„Ние държим европейското председателство, България определя политиките тези 6 месеца. Сега е моментът да кажем: „Европа трябва да върви по законите, които самата тя е създала””, заяви Дянков.

По думите му изпълняваме всички критерии за това.

„Определено ще сме по-интересни за инвеститорите, ако сме в Еврозоната”, заяви Дянков.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови