Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България остава последна в ЕС по БВП и по реално потребление

България остава последна в ЕС по БВП и по реално потребление

Българската икономика сериозно изостава от тази на Европейския съюз. От всички държави членки страната ни е на последно място в класация по реално потребление, измерено според паритета на покупателната способност. То се равнява на 55% от средното за Европа по данни за 2017 г. Освен по този показател, България е последна и по Брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, става ясно от доклад на "Евростат", публикуван вчера.

Въпреки последното място сред страните в ЕС България все пак върви нагоре, като през 2016 г. реалното потребление у нас е било 53% - с два пункта по-нисък резултат в сравнение с последните данни от миналата година.

Точно преди България се нарежда Хърватия със сравнително висок резултат - 61%. Преди нея е Унгария със 63%. Впечатление прави северната ни съседка Румъния, която миналата година делеше място с Унгария, но сега е позиция преди нея, с резултат от 68%.

Страните, лидери в класацията, са Люксембург с впечатляващите 130% от средното за Съюза, Германия - 122%, и Австрия със 118%.

По показателя за Брутен вътрешен продукт на глава от населението България също не се движи добре. За миналата година БВП, измерен в паритет на покупателната способност, възлиза на 49% от средното за ЕС, като това отново е най-ниската стойност сред страните членки. Далеч преди България отново е най-новата членка на ЕС - Хърватия, 61%. Преди нея е Румъния с 63%, а Унгария я изпреварва с 68%.

Най-висок стандарт отново поддържат жителите на Люксембург. БВП на глава от населението там достига 253% от средното равнище в съюза. Германия обаче не успява да се впише в челната тройка, и остава със 123% след Ирландия (184%). / Сега

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.