Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В. Домбровскис: Ниските доходи не са пречка за присъединяването на България към ERM 2

В. Домбровскис: Ниските доходи не са пречка за присъединяването на България към ERM 2

Ниските доходи не са пречка България да се присъедини към "чакалнята" на еврозоната (ERM 2) и по-късно към самата еврозона. Това заяви в интервю за "Хоризонт" еврокомисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис:

"Няма предварителни условия по отношение дохода на глава от населението или по-точно сравнен със средния в ЕС. В България той е равен на този в Литва и Латвия в момента, когато двете страни се присъединяваха към механизма ERM 2, така че това не може да е препятствие. Бих казал, че основният въпрос, на който трябва да се отговори в тази връзка, е как присъединяването към еврозоната ще засегне българската икономика. Според нашите оценки то ще има положителен ефект и дори ще облекчи приближаването към средните нива на Европейския съюз".

Домбровскис добави още, че присъединяването към чакалнята и към еврозоната е въпрос, който трябва да бъде зададен най-вече на Европейската централна банка и страните-членки на ERM 2, защото те вземат това решение:

"Доколкото ми е известно, работата в това отношение напредва и както е казал министърът, перспективата е в рамките на една година България да се присъедини към чакалнята и Банковия съюз. Задействаме нови инструменти в помощ на тези страни-членки, които правят видими стъпки към приемането на еврото. Вече сме подготвили такъв инструмент, който е обвързан с програма за структурни реформи. Става дума предимно за техническа помощ, но с възможност и за финансова, доколкото е свързана с прилагането на някои реформи и мерки за приемането на еврото".

Валдис Домбровскис обясни какви ангажименти поема България, ако се присъедини към Банковия съюз:

"Банковият съюз означава, че най-големите банки в страната попадат под директния надзор на Единния надзорен механизъм на Европейската централна банка. България е обвързана от общата рамка на Банковия съюз, което означава единен надзор, а в случай на проблеми в някои от банките – от единен механизъм за решаването им"

Един от елементите, които са необходими за присъединяването ни към банковия съюз, е оценка на активите на банките, уточни Домбровскис.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.