Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България си дава по-малко от година за влизане в ERM 2 и в банковия съюз

България си дава по-малко от година за влизане в ERM 2 и в банковия съюзснимка: bnr.bg

В България от влизането й в Европейския съюз през 2007 г. постоянно се говори за ползата и вредите, които са свързвани с влизането в Еврозоната и замяната на националната валута с европейското евро. До този момент обаче официалните власти в София не бяха направили нищо конкретно за въвеждането на еврото, а в същото време постоянно твърдяха, че страната е изпълнила всички изисквания за членство в еврозоната. Едва преди около два месеца беше изпратено официално писмо от министъра на финансите и управителя на Българска народна банка за участие на страната ни в Единния надзорен механизъм (ЕНМ) чрез установяване на тясно сътрудничество с Европейската централна банка и за намеренията на страната за кандидатстване във Валутния механизъм II. Сега правителството прие и план за действие за едновременно влизане в ERM 2 и Банковия съюз до юли догодина.

Документът предвижда корекции в националното законодателство съобразно европейските правни норми, мерки за укрепване на банковия сектор, засилване на банковия надзор и по-стриктно наблюдение на пенсионните фондове и застрахователните компании. Не по-маловажни са мерките, които се отнасят до държавните предприятия, към които ще бъдат отправени препоръки и изисквания да усъвършенстват и адаптират към европейските норми своя мениджмънт и финанси. Всички тези мерки имат за цел да затегнат контрола на банковите и финансовите институции в страната, така че те да не заплашват макроикономическата стабилност на България. Задача с висока степен на трудност, с която в най-кратки срокове българският парламент ще трябва да се справи до средата на 2019 г. Време има достатъчно, политическата и икономическата система са стабилни, т.е. условията за успешни реформи са налице. Още повече, че за разлика от другите страни в ЕС, които не са в еврозоната, в България настроенията към общата валута са като цяло положителни, както сред обикновените граждани, така и в икономическите и политическите среди. Всъщност България е единствената страна от тази група държави, която прави първите конкретни стъпки към влизане в еврозоната.

Тук обаче трябва да се посочи, че еврозоната за пръв път въвежда по отношение на страна – кандидат за еврото, нови изисквания, които не са чисто банкови, финансови и валутни, а са много по-близо до политическата сфера. Защото и от Брюксел, и от Франкфурт дадоха ясно да се разбере, че видими успехи в борбата с корупцията в страната ще бъдат важно условие за приемането в еврозоната. По отношение на такова изискване българските власти са особено чувствителни, тъй като от десет години България е под постоянен контрол на Брюксел за спазването на законите и регулациите и справянето с корупцията на високите етажи на властта. Щом този мониторинг продължава вече 10 години, значи България още не е отбелязала значим и видим напредък в тази сфера. Освен всичко това, за пръв път една страна – кандидат за еврозоната, ще трябва да изчака и да проведе необходимите реформи дори преди влизането си в „чакалнята” на еврозоната, където ще престои незнайно колко време до реалното въвеждане на еврото.

Планът за действие на властите за едновременното влизане на България в ERM 2 и банковия съюз през юли 2019 г. вдъхва доверие, поставя изисквания, дава срокове и като цяло е програма за широкомащабни финансово-икономически реформи. Няма да е лесно, защото ще бъдат засегнати интересите на влиятелни лобита и бизнес кръгове. Но ако този план пропадне, България ще е заплашена да остане в периферията на Евросъюза като член от второ качество, с който никой не се съобразява. А това не може да се харесва на никого – нито на обикновения българин, нито на официалните власти. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.