Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Цените в селското стопанство спаднаха с 5.8% за година

Цените в селското стопанство спаднаха с 5.8% за година

Индексът на цените на производител в селското стопанство за второто тримесечие на 2018 г. намалява с 5.8% спрямо същия период на миналата година, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

В растениевъдството намалението е с 8.5%, в животновъдството - с 2.3%.

Най-голямото намаление е в цените на пресните плодове - с 20%. За година цените на техническите култури са спаднали с 13.1%, пресните зеленчуци - с 13.2%, картофите - със 7.8%, фуражните култури - с 5.8%. Цените на зърнените култури се запазват на почти същото равнище, като отбелязват незначително намаление - с 0.3%.

Спрямо същото тримесечие на 2017 г. живите животни поевтиняват с 6.5%, като най-голям е спадът в цените на свинете - с 10.5%, козите - с 8.3%, и на домашните птици - с 6.4%. Увеличение отбелязват цените на едрия рогат добитък - с 1.1%.

При животинските продукти е регистрирано увеличение в цените на кокошите яйца за консумация - с 24.1%, биволското мляко - с 20.1%, и пчелния мед - с 10.0%. Намаление е отчетено в цените на овчето мляко - с 5.2%. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.