Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

БНБ понижи прогнозата си за икономическия растеж

БНБ понижи прогнозата си за икономическия растеж

Българската народна банка понижи очакванията си за растежа на българската икономика през 2018 г. Докато през декември експертите й прогнозираха, че брутният вътрешен продукт ще се повиши с 4.2% през тази година, сега очакванията са за 3.9%, съобщи "Капитал".

Основна причина за корекцията е по-високият от очаквания внос.

Двигатели на икономиката са инвестициите в страната и потреблението на домакинствата, което ще се отрази и на покупките на чужди стоки, сочи последната макроикономическа прогноза на БНБ.

Очакванията са износът да ускори темпа си на растеж, но по-умерено спрямо вноса, в резултат на което отрицателният принос на нетния експорт ще се увеличи в сравнение с миналата година. Същевременно увеличението на цените в страната ще се ускори.

През следващите две години икономическият растеж ще се запази около 4%. Прогнозата на Европейската комисия от юли е за също за растеж от 3.8% през 2018 г. и 3.7% през 2019 г.. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.