Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Петкова: Към 2020г. България и регионът на ЮИЕ ще имат алтернативни източници и маршрути за доставка на природен газ

Министър Петкова: Към 2020г. България и регионът на ЮИЕ ще имат алтернативни източници и маршрути за доставка на природен газ

По този начин ще се повиши значително сигурността на газовите доставки и ще се осигури тяхната конкурентна цена. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време енергийния форум на Югоизточна Европа, който се провежда в Солун, Гърция.

"Конкретните ключови мерки за гарантиране на сигурността и диверсификацията на газовите доставки включват изграждането на междусистемната свързаност между страните в региона. В момента работим за завършване на междусистемните газови връзки Гърция-България, България–Сърбия, Турция–България, Южния газов коридор и европейския газоразпределителен център "Балкан". Разглеждаме възможността за участие в проекта за терминал за втечнен природен газ до Александруполис.", посочи още Петкова. Тя припомни, че именно междусистемната свързаност бе един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС.

По отношение на газовия интерконектор Гърция-България, Петкова посочи, че е от геостратегическо значение за диверсификацията на доставките за България и региона на Югоизточна и Централна Европа. "Благодарение на политическата ангажираност на правителствата на Гърция и България, както и на ЕК и САЩ, се постигна огромен напредък", добави още тя.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПонеделник, 10 Септември 2018 11:07
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.