Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Шефът на БСК: Корупцията е основна пречка за чуждестранни инвестиции в България

Шефът на БСК: Корупцията е основна пречка за чуждестранни инвестиции в Българияснимка: btvnovinite.bg

За поредна година най-големият чуждестранен инвеститор у нас са българските емигранти. Това заяви в предаването „120 минути” Радосвет Радев, изп. председател на Българска стопанска камара. По думите му, през миналата година те са превели в родината ни над 2 млрд. лева, а чуждестранните инвестиции са на стойност 1,7 млрд. лева.

„Причините за това могат да бъдат различни. Понякога има по-примамливи пазари от нашия, кризата също ги подплаши. Ние не можем да се докажем, като онази привлекателна инвестиционна дестинация за чужденци. Категорично, един от големите стопове за инвестиции е корупцията”, заяви Радев.

„За 10 години ръстът на минималната работна заплата у нас е скочил със 75%, докато производителността – само с 30%. Трябва да има паритет в ръста и на двете, иначе ще стигнем нивото на заплащане на Западна Европа, но не и тяхната възпроизводетелност. Работникът трябва да е сит, а работодателят – гладен, за да има баланс на пазара на труда”, коментира Радев.

Според него не е далеч деня, в който България ще започне да внася работна ръка от Киргизстан. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.