Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България на 51 позиция в доклад на Световния иконочически форум

България на 51 позиция в доклад на Световния иконочически форум

България заема 51-ва позиция от общо 140 страни в Доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум за 2018 година, съобщава Центърът за икономическо развитие /ЦИР/, партньор за България на Световния икономически форум, предаде БТА.

Първите три страни в тазгодишната класация на Форума са САЩ, Сингапур и Германия.

Докладът се публикува редовно от 1979 година, а България е включена в класацията за първи път през 1999 година.

Най-доброто класиране на България е за фактора "Внедряване на информационни и комуникационни технологии" - 30-то място от 140 държави. Следват "Способността за иновации" - където страната ни се нарежда на 48-мо място. Добри са оценките за "Пазар на труда", където България е на 50-то място и "Макроикономическа стабилност", където нашата страна е на 52-ро място, отчитат експертите на Центъра за икономическо развитие.

В показателите "Институции" и "Човешко здраве" България е на 70-та позиция.

При показателите "Образование и умения" и "Размер на пазара" страната ни е на още по-задни позиции в класацията.

В показателя "Защитата на правата на собственост и интелектуалната собственост България е на 118-мо място.

По показателя Организираната престъпност - страната ни е на 116-то място, сочи докладът. Твърде ниски са и оценките за ефективността на съдебната система, надеждността на системата на полицията и бремето на регулирането на икономиката, посочват от Центъра за икономическо развитие.

Според Доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум за 2018 година сериозни трудности и проблеми изпитва и пазарът на труда в България. По показателя "Лесно наемане на квалифицирани работници" България е на 122-ро място, по "Обхват на обучение на персонала" страната ни е на 118-място, а по "Умения на завършващите образование" България се нарежда на 101-во място.

По отношение на фактора "Инфраструктура" България заема 58-място, което е относително благоприятна оценка, се отбелязва в доклада. В същото време по показателя "Качество на пътищата" нашата страна е на 90-то място, сочи Докладът за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум за 2018 година.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.