Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

С лоша инфраструктура България тъпче на място по конкурентоспособност

С лоша инфраструктура България тъпче на място по конкурентоспособност

България трета поредна година е на едно и също място по конкурентоспособност в годишната класация на IMD - едно от най-авторитените висши училища за икономика и мениджмънт в света, базирано в Лозана.

В тазгодишния списък от 63 държави България отново е на 48-о място, на което се намира от 2018 г. Фактически страната, която би трябвало да догонва страните от ЕС, бавно отстъпва - през 2016 г. бе на място 50, а през 2017 г. - на 49.

Класацията на швейцарския университет се изработва от 1989 г. насам и за четирите категории са използвани 235 индикатора. Сред тях са т.нар. твърди макроикономически данни като безработица, БВП и правителствени разходи за здравопазване и образование, но къщо така и анкети с мениджъри на компании по теми като глобализация, корупция и сплотеност на обществото. Авторите напомнят, че конкурентоспособността е цел и средство в икономиката и казват, че че няма една универсална формула за подобряването ѝ, но е факт, че държавите на високи позиции са и с най-добри резултати по четирите категории. Това показва на интересуващите се от подобна информация и какви са перспективите за просперитет и забогатяване на едно общество.

Топ 10 за 2020 г.:
(в скоби е отбелязано с колко позиции се придвижва страната спрямо 2019 г.)
1 Сингапур -
2 Дания (6) ↑
3 Швейцария (1) ↑
4 Холандия (2) ↑
5 Хонконг (-3) ↓
6 Швеция (3) ↑
7 Норвегия (4) ↑
8 Канада (5) ↑
9 Обединени арабски емирства (-4) ↓
10 САЩ (-7) ↓

България е в компанията на Унгария и Гърция, като и унгарците са на същото място като нас, но гърците са се изкачили с 9 места и коментарите в страната сочат, че решаващата причина е смяната на правителството миналото лято.

Засилването на конкурентоспособността се дължи основно на подобрената ефективност на правителството в Атина, на гъвкавостта в управлението, прозрачността и намаленият риск от политическа нестабилност. Бизнес ефективността също се е подобрила със 7 позиции (от 58 на 51), а ефективността на икономиката - с 5 позиции (от 60 на 55). / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 17 Юни 2020 14:29
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.