Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е 50-а сред 138 държави по конкурентоспособност

рейтинг глобальной конкурентоспособности странрейтинг глобальной конкурентоспособности стран

Годишните данни на Световния икономически форум показват, че през 2016-а страната ни се придвижва с четири позиции напред - от 54 до 50 място, по отношение на конкурентоспособността сред 138 държави, включени в изследването. Основен партньор на форума при събиране, обработка и представяне на данните за България е Центърът за икономическо развитие.

От 2011 година страната се придвижва от 74 до 50 място. България изпреварва редица страни от Евросъюза - Словения, Румъния, Словакия, Унгария и Хърватска. От държавите, които се присъединиха към ЕС през 2004 година, по традиция най-добре се представя Естония, а непосредствено след нея е Чехия. В световен мащаб най-конкурентоспособни остават Швейцария, Сингапур и САЩ. Глобалният индекс за конкурентоспособност се формира на базата на 12 фактора, които обхващат цялостното икономическо и социално развитие на страните. Факторите, които влияят в най-голяма степен за доброто позициониране на България коментира Мира Прохазка, директор на Центъра за икономическо развитие:

Технологичната готовност, макроикономическата стабилност, ситуацията на пазара на труда, степента на развитие на бизнеса и промените в иновативността на бизнеса. За съжаление, традиционно България отстъпва в класацията поради незадоволителното състояние на институциите и по него страната заема едва 97 място от 138 страни, макар че има някои малки позитивни промени. Тук е мястото да отбележим, че дори и факторите, които влияят положително на позиционирането на България, когато се слезе на по-ниско ниво на детайлизация и конкретизация на показателите и факторите, се забелязват също и негативни тенденции. По всички фактори има още какво да се желае и да се работи чрез прилагането на целенасочени политики.

Най-негативните оценки са групирани във фактора състояние на институциите:

Няма да изненадаме никого, ако кажем, че най-тежка негативна оценка е за съдебната система и недостатъчната й независимост и по този показател България заема едва 110 място. След това бизнесът оценява като недостатъчно прозрачна правителствената политика - 111 място, и сериозният проблем с корупцията. Категорично бизнесът я поставя на първо място сред пречките за развитие на бизнеса. Тук България е поставена на 87 място и престъпността - много тежка оценка - 118 позиция. Има проблеми с недостатъчната квалификация на работната ръка, неефективната инфраструктура и недостатъчно добре развитата, затруднения достъп до финансиране и тежките тромави процедури за получаване на банков кредит заради високите обезпечения и също, бизнесът е крайно недоволен от недостатъчно ефективната държавна администрация. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.