Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Заместник-министър Борисов: Броят на заетите в автомобилната индустрия надхвърля 50 хиляди

Заместник-министър Борисов: Броят на заетите в автомобилната индустрия надхвърля 50 хиляди

Броят на заетите в автомобилната индустрия продължава да нараства, като надхвърля 50 хиляди. Общият приход, реализиран от сектора през 2017 г., е близо 2,5 милиарда евро и представлява 5 на сто от БВП на България. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на международната автомобилна конференция „Automotive Forum Sofia 2018”, организирана от Аутомотив Клъстер България.

Заместник-министър Борисов подчерта, че към момента в България оперират над 170 фирми, които произвеждат компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. „През последния месец две компании от автомобилния сектор обявиха инвестиции за над 100 млн. лв. и се очаква да бъдат разкрити над 3000 работни места, в региони с висока безработица“, изтъкна Борисов.

Икономическият заместник-министър заяви, че за периода от 2005 до сега по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 31 сертификата в автомобилната промишленост. Като 26 от тях са за клас А, 3 за клас Б и 2 за приоритетен инвестиционен проект. „Общият размер на инвестициите по проектите е над 1 млрд. лв., а генерираната заетост е 14209 нови работни места“, поясни Борисов.

„През последните години автомобилния сектор в България отчете значителен възход и е обект на засилен интерес от страна на потенциални нови инвеститори и доставчици на компоненти за автомобили“, заяви Борисов. По думите му може категорично да се заяви, че България е на международната карта на автомобилостроенето с установени традиции и развита подходяща базова инфраструктура за нуждите на производствената индустрия.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.