Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бюджет 2019 – социална политика, образование, отбрана

Бюджет 2019 – социална политика, образование, отбрана

На извънредно заседание в неделя правителството прие проект на държавния бюджет за 2019 г. Премиерът Бойко Борисов го определи като един от най-амбициозните от началото на прехода досега и допълни, че държавата не е била никога в по-добра кондиция. Сходна оценка даде и бившият финансов министър от времето на управлението на СДС – Муравей Радев. Според него, този бюджет е не само по-щедър от всички досегашни, но е и много добре балансиран, не само защото разпределя повече средства от преди, но и защото предвижда почти нулев дефицит без увеличаване на данъците. Следва дебат и приемане на бюджета в парламента, но съществени промени на проекта не се очакват.

Разходите на държавната хазна през 2019 г. се планира да бъдат 22,730 млрд. евро, или с 2,607 млрд. евро над очакваните за тази година. Бюджетът за 2019-а е разчетен при реален ръст на БВП от 3.7 на сто, средногодишна инфлация от 3 на сто, безработица от 4.8 процента – показатели, които говорят за оптимизъм на управляващите.

Щедростта е особено осезаема в три сфери – социалната политика, образованието и отбраната и силите за сигурност. От началото на 2019-а минималната заплата ще се покачи от сегашните 261 евро на 286 евро. При среден ръст от 10 процента на парите за заплати и осигуровки в държавната и общинската администрация, възнагражденията на педагогическия персонал ще бъдат увеличени с 20 на сто. Пенсионерите ще имат актуализация от 5.7 на сто на пенсиите си от 1 юли. Това, наред с повишаването на производителността, ще доведе до нарастване на заплащането на труда в страната средно с 8,4 процента, или доста над прогнозната инфлация. Очаква се това да стимулира потреблението, което е един от основните мотори на ръста на БВП.

Синдикатите не само аплодираха предвидените увеличения, но и заявиха, че толкова социален бюджет не са виждали отдавна. Работодателите обаче имат редица забележки по отношение на минималната работна заплата, заплащането на болничните и повишението на осигурителния таван за пенсия. Според бизнеса този бюджет не стимулира икономическия растеж.

Дори и при такива параметри на бюджета, българите ще си останат най-бедните граждани в ЕС, където доходите са в пъти по-големи от техните. Но проектобюджетът за 2019-а година показва желание у властите да направят каквото могат за намаляване на разликите, а в тази връзка те разчитат възнагражденията да бъдат увеличени и в частния сектор. Предвид обстоятелството, че бизнесът изпитва остър недостиг на работна ръка, това е доста вероятно да се случи, въпреки резервите му. Подобно поведение всъщност вече се наблюдава и данните сочат, че през последните години трудовите възнаграждения в частния сектор нарастват всяка година с близо 10 процента.

Относно финансирането на отбраната и силите за сигурност очевидно има консенсус, че с толкова малобройна и недобре въоръжена армия България не може да продължава. Страната все още не е изпълнила изискването на НАТО разходите за отбрана да са минимум 2 процента от БВП, но важна крачка в тази посока прави новият бюджет, като предвижда през 2019 г. въоръжените сили и силите за сигурност да получат над 2,505 млрд. евро., което е ръст от близо 245 млн. евро спрямо настоящата година.

За разлика от други години, когато финансов министър в едно от предходните правителства на самия Бойко Борисов бе казал, че бюджетът е като „постна пица“, сега пицата изглежда ще бъде по-хранителна. Днешният финансов министър Владислав Горанов очаква скоро повишаване на кредитния рейтинг на България, което би било добра новина за чуждестранните инвеститори. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.