Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Зам.-министър Маринела Петрова: Надяваме се на престой в ERM II само две години

Зам.-министър Маринела Петрова: Надяваме се на престой в ERM II само две години

„Латвия е много добър пример за България по пътя й към еврото, защото между двете държави има много общи неща.“ Това заяви заместник-министърът на финансите Маринела Петрова по време на конференция на високо равнище, посветена на първите пет години на Латвия в еврозоната, която се провежда на 7 и 8 януари в Рига. Заместник-министър Петрова участва в панела „Предизвикателствата пред членството в еврозоната“. По думите й една от разликите между България и Латвия е, че страната ни не е станала член на Валутния механизъм 2 едновременно с присъединяването си към ЕС и това ни е поставило стъпка и половина назад в сравнение със страните от предишното разширяване на ЕС.

Сред предизвикателствата пред страната ни заместник-министърът на финансите очерта преодоляване на негативното възприемане и предразсъдъците за България. Тя обърна внимание, че през последните над 20 години България е в условия на Валутен борд, фискалната ни позиция е стабилна, бюджетното салдо през повечето години е положително и по време на кризата не сме разчитали на финансова помощ.

„По време на Българското председателство на Съвета на ЕС правителството взе решение да ускори процеса ни на присъединяване към Икономическия и паричен съюз, защото имаме нужда да доведем нашата европейска интеграция до нейния естествен край“, отбеляза тя.

По време на дискусията в рамките на панела Маринела Петрова изрази надежда, че България ще успее да изпълни всички изисквания за присъединяване към еврото в рамките на минималния срок от две години престой във Валутния механизъм 2. „Все пак, има известна вероятност този период да е по-дълъг. Ще направим всичко възможно, за да направим престоя ни в ERMII колкото се може по-кратък“, уточни тя.

Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис подчерта, че нито една държава няма да бъде спряна по пътя към въвеждането на еврото. След България по него върви и Хърватия, заяви зам.-председателят на ЕК.

България е готова да се присъедини към Шенген, заяви още Домбровскис. Той подчерта, че ЕК насърчава страните, които засега са против, да променят позицията си, но това е „политически въпрос“.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 08 Януари 2019 09:44
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.