Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Петкова: Южният газов коридор укрепва енергийната сигурност на България, региона и ЕС

Министър Петкова: Южният газов коридор укрепва енергийната сигурност на България, региона и ЕС

България разполага с изключителното предимство, че през региона на Югоизточна Европа преминава Южният газов коридор – четвъртият коридор за газови доставки за Европа. Той укрепва енергийната сигурност не само на нашата страна, а и на целия Европейски съюз. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред участниците в петото заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор, което се провежда в гр. Баку, Азербайджан.

В изказването си по време на форума енергийният министър акцентира върху усилията на българското правителство за изграждане на липсващата инфраструктура и завършване на междусистемната свързаност в региона като ключово условие за гарантиране на енергийната сигурност.

По нейните думи, с огромно геостратегическо значение за диверсификацията на газовите доставки е изграждането на интерконектора Гърция – България – ключово звено от Южния газов коридор и от съвместната инициатива на Гърция, България, Румъния и Унгария за изграждане на Вертикалния газов коридор за доставки от юг към север. Петкова информира участниците във форума, че правителството планира същинските строителни работи по проекта да започнат в средата на тази година и да приключат през 2020 г. в синергия с пуска на газопровода ТАР. Оценка за важността на проекта бе направена и от страна на Сандра Удкирк – заместник - помощник секретар в Бюрото за международно енергийни въпроси към Държавния департамент на САЩ: Бъдещото завършване на междусистемната връзка с Гърция ще е исторически момент за целия Европейски съюз, каза тя пред участниците във форума.

Интерконекторът Гърция-България се реализира в синергия и с други бъдещи проекти в региона, включително терминала за втечнен природен газ при Александруполис, подчерта енергийният министър и допълни, че България ще участва чрез "Булгартрансгаз" като акционер в неговото изграждане. Така ще можем да си осигурим доставки и от по-далечни дестинации, включително и от САЩ.

Теменужка Петкова запозна участниците в срещата и с концепцията за изграждане на газов хъб в страната, която е в пълен синхрон с проектите за развитие на Южния газов коридор. Тази концепция се реализира в контекста на европейските цели за изграждане на взаимосвързан и единен общоевропейски газов пазар, подчерта енергийният министър.

България е неразделна част от Южния газов коридор и ще продължи приоритетно да работи по газовите проекти, които осигуряват реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, увери Петкова.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.